Гъбични инфекции

Гъбичните инфекции (микроспория, трихофития, дерматофития) са клинични състояния, причинени от няколко различни вида дерматофитни гъбички. Тези гъбички се хранят с кератин (външният слой на кожата, косата и ноктите). Най-честите причинители на дерматофитоза при кучета и котки са Microsporum canis, диагностициран при 77 % от дерматофитните инфекции и Trichophyton mentagrophytes, диагностициран при приблизително 24 % от кучетата, но появяващ се много спорадично при котките. Тези дерматофити са често срещани при синантропните и диви гризачи. Обикновено се проявяват като червена, загрубяла област по кожата, с нарушена структура на космите и косопад в характерна кръгла форма. Кръглата форма е типична за тези лезии, но те могат да имат и неправилна форма. Инфекцията може да бъде объркана с наличието на ектопаразити, причиняващи сърбеж, както и да наподобява вторична бактериална инфекция с поява на гной. Когато засегне ноктите на животните може да причини деформиране, изкривяване и отчупването им, което да се окаже много болезнено за животното и да доведе до проблеми с ходенето. Инфекцията може да се предаде не само чрез контакт между инфектирани животни, но и от заразени предмети намиращи се около животното. Затова е много важно да се спазват стриктни хигиенни процедури и да се ползват само индивидуални приспособления (нашийник, повод, четка и т.н.). При дългокосместите породи котки около 89 % са асимптомни носители, което значи, че не проявяват симптоми, но все пак имат дерматофитоза. Дерматофитите не могат да проникнат през здрава кожа, обикновено проникват на места с наранявания или когато кожата е отслабена. По отношение на предаването, няколко фактора влияят върху това дали едно животно ще се зарази или не: възрастта на животното, нивото на имунитет, дали е бременно или е в период на лактация. Ако дерматофитозата не се лекува, тя може да изчезне от само себе си, но този процес може да отнеме няколко месеца или дори години. Гъбичните инфекции са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗАРАЗНИ.

Ecosin

Като използва механизъм на микопаразитизъм, Ecosin елиминира нишковидните микромицети и гъбички по кожата, козината и другите кожни придатъци (копита, нокти и т.н). Производството на ензими инхибира растежа на бактериите, които често причиняват вторична инфекция.

Dermasin oil

Освен микроорганизма P. oligandrum, Dermasin Oil съдържа също зехтин, евкалиптно масло и витамин Е. Овлажнява, успокоява, подхранва и регенерира кожата. Подходящ е за съвместна употреба с ветеринарния продукт Ecosin.