Копитен гнилец

Копитният гнилец се причинява предимно от мацерация (размекване на тъканите поради продължително излагане на влага) и бактерии, които нарушават целостта на копитния рог и меката тъкан в междукопитната цепка. Причината за това е свързана предимно с лоша хигиена на местообитанията, нараняване, размекване или изтъняване на копитото. Торът и микроорганизмите разрушават естествената устойчивост на копитото и то бива сериозно засегнато от дълбоко проникващия в дермиса гнилец. При проникване на гнилеца, копитото става силно болезнено и често животното окуцява. Симптомите включват зачервяване на тъканта над копитото, отделяне на секрет с неприятна миризма, подуване на копитото и раздалечаване на пръстите.

Ecosin

Ензимната активност на Pythium oligandrum инхибира растежа на бактериите, които причиняват гниене, като същевременно подтиска миризмата. След приложението, копитото става по-сухо, не е толкова чувствително и естествената защитна бариера се възстановява. Започва растеж на нова, здрава копитна тъкан. Ecosin е много ефективен в борбата с копитен гнилец, но в същото време е изключително щадящ за поразената тъкан. Биопрепаратът е безопасен за употреба при всички животни, тъй като не съдържа никакви химически вещества, обикновено използвани в други търговски продукти. Ecosin не изсушава засегнатия участък, не изгаря тъканта, не е токсичен и не забавя процеса на заздравяване и израстване на нова копитна тъкан. Нещо повече, биопрепаратът е ефективен дори и при хронични и тежки случаи на копитен гнилец, при които инфекцията е проникнала дълбоко в копитото.

Инструкции за употреба:

1) Разтворете 1 ефервесцентна таблетка в два литра вода с телесна температура (около 34°C) и я оставете за 20–30 минути да се активира препарата.
2) Като използвате четка за копита, отстранете цялата мръсотия, тор и кал. Третирайте директно засегнатото копито като му направите превръзка или го поставите в кофа.
3) Оставете превръзката за поне 20 минути.
4) Оставете копитото да изсъхне естествено.
5) Повторете тази процедура три пъти в продължение на една седмица. Ако е необходимо, повторете третирането и следващата седмица, няма опасност от предозиране.

Запомнете:

Вече приготвеният разтвор трябва да бъде използван в рамките на 24 часа. Не използвайте други противогъбични средства, съвместно с Ecosin най-малко 5 дни преди и 5 дни след третирането.